IT.I1.MODUL.0.H
Informatikai rendszerszemlélet

IT.I1.MODUL.0.H megtanítja az informatikai rendszerek és a műszaki kommunikáció alapismereteit
False
registered False
in_cart False
is_course_full False

invitation_only False
can_enroll True

can_add_course_to_cart False

A kurzusról

Az informatika térnyerése a mindennapi életünkben hatalmas és megállíthatatlan.Az előrejelzések szerint az informatika jelentősége nem fog csökkeni a következő évtizedekben sem.

Miről is szól az Informatikai Rendszerszemlélet tárgy?

Bemutatjuk a matematikai logika alapjait és azt, hogyan dolgozzák fel a számítógépek a logikai utasításokat.

Bemutatjuk a számítógépes hardver fejlődédét, történetét. Hogyan épül fel egy személyi számítógép, hogyan működnek együtt a hardver elemek.

Bevezetünk bizonyos alapfogalmakat, mint például: Az információ, ezt különböző aspektusokból fogunk körbejárni. Ehhez bepillantást kapunk a valószínűségszámítás alapjaiba is. Definiláunk majd olyan most még elrettentően hangzó fogalmakat, mint például az entrópia vagy a redundancia. Megmutatjuk hogyan lehet ezeket a dolgokat számszerüsíteni, és milyen hatással vannak ezek hétköznapjainkra.

Bemutatjuk, melyek a jellegzetes számrendszerek, hogyan lehet átváltani számrendszerek között. Megmutatjuk, a számítógépek hogyan tárolják az adatokat: az egész számokat, a valós számokat, és a szövegeket.

Meg fogjuk mutatni, hogyan lehet olyan kódolásokat elvégezni, amelyek segítségével az adatainkat tömöríteni tudjuk. Ezeknek nagy gyakorlati jeletősége van a kép és hangtömörítésben is.

Vannak olyan kódok is, amelyek segítségével adatainkat titkosíthatjuk. Mindenki szeretné személyes adatait és privát kommunikációját titokban tartani. Ebben a kurzusban megismerjük a jelenleg használt legbiztonságosabb titkosító módszerek lényegét, és megértjünk, hogy miért lehetetlen a gyakorlatban visszafejteni.

Tárgyaljuk majd az XML kommunikáció alapjait, az ide tartozó alapfogalmakat, gyakorlati alkalmazási lehetpségeit és az XML transzformáció alapjait. Természetesen ehhez a témakörhöz is számos példát adunk a megértés elősegítéséhez.

Ebben a kurzusban foglalkozunk a szoftverfejlesztés alapjaival is. Elmondjuk, hogyan alakult ki a szoftvertechnológia, definiáljuk a szoftver fogalmát és beszélünk a nyílt és a zárt szoftverekről. Elmondjuk majd, hogyan “születik” a szoftver, azaz a szoftverfejlesztés lépéseit.

A manapság széles kötven elterjedt agilis szoftverfejlesztést és extrém programozást is megtanítjuk. Lesz szó az objektum-orientált programozásról és egyéb programozási módszerekről. Kiemeljük majd a tesztelés fontosságát és a tesztvezérelt programozás alapjait áttekintjük.

Végül, de nem utolsósorban egy nagyon érdekes témakört, a számítógépes geometriai tervezést fogjuk megmutatni. Ez a látványos témakör egy Computer Aided Design alkalmazás használatát mutatja be. Ennek a segítségével képes leszel virtuális geometriai alakzatokat, alkatrészeket modellezni a számítógépeddel.

Előtanulmány feltételek

Nincsenek.

Kurzus oktatói

Oliver Hornyak

Dr. Hornyák Olivér

egyetemi docens

Dr. Nehéz Károly

Dr. Nehéz Károly

egyetemi docens

Dr. Mileff Péter

Dr. Mileff Péter

egyetemi adjunktus

 1. Course Number

  IT.I1.MODUL.0.H
 2. Classes Start

  Sep 25, 2017
 3. Classes End

  Jan 01, 2030
 4. Estimated Effort

  100:00
Enroll