IT.MM1.MILTIMEDIA.0.Hx
Képfeldolgozás

A Képfeldolgozás kurzus keretében megismerkedünk a hangok, állóképek, mozgóképek feldolgozásával, valamint a háromdimenziós modellezés alapjaival. A képfeldolgozással való ismerkedést a látásunk tulajdonságaival kezdjük, nem utolsósorban azért, hogy megtanuljuk becsapni a szemünket. A színrendszerek megismerése is szükséges a képek feldolgozásához és tömörítéséhez. A képek manipulálását vagy képjavítási szándékkal végezzük, vagy a későbbi műveleteket készítjük elő.
False
registered False
in_cart False
is_course_full False

invitation_only False
can_enroll None

can_add_course_to_cart False
Enrollment is Closed

Miről szól a kurzus?

Mindannyian elbűvölve nézzük a filmeken megjelenő különös világot. Az ott látható tárgyak és szereplők azonban gyakran nem léteznek a valóságban. A háromdimenziós modellek először a díszletek helyettesítésére terjedtek el. Olcsóbb megalkotni a helyszín modelljét, mint megépíteni a díszletet. Találkozunk a moziban virtuális lényekkel is, amelyeket az alkotók fantáziája hozott létre. Gondoljunk a Csillagok háborújára, vagy az Avatarra. A 3D modellezés és animáció ma már olyan fejlett, hogy valóságos személyek megjelenítésére is alkalmas. A Gladiátor című film forgatása idején meghalt az egyik főszereplő. A később felvett jelenetekben a modelljét illesztették a filmbe. A nézők nem tudják megkülönböztetni a valódi és a virtuális színésszel rögzített jelneteket. Már régen elkészítették Merilyn Monroe háromdimenziós modelljét, nincs akadálya, hogy filmet forgassanak a főszereplésével.

A kurzus keretében megismerkedünk a hangok, állóképek, mozgóképek feldolgozásával, valamint a háromdimenziós modellezés alapjaival. A képfeldolgozással való ismerkedést a látásunk tulajdonságaival kezdjük, nem utolsósorban azért, hogy megtanuljuk becsapni a szemünket. A színrendszerek megismerése is szükséges a képek feldolgozásához és tömörítéséhez. A képek manipulálását vagy képjavítási szándékkal végezzük, vagy a későbbi műveleteket készítjük elő. Ilyen lehet az alakzat felismerés és mérés. Már több évtizeddel ezelőtt képfeldolgozással oldották meg az autó fényszóró izzó több méretének és pozíciójának ellenőrzését. A hagyományos mérések elvégzését akadályozza az üvegbúra.

Reméljük, hogy nem csak hasznosnak, hanem szórakoztatónak is fogja találni a tananyagot. Feldolgozásához jó munkát kívánunk.

Értékelés:
- elégséges: 40%-tól
- közepes: 60%-tól
- jó: 75%-tól
- jeles: 90%-tól

Előkövetelmények

-

Oktató

Dr. Varga Attila Károly

egyetemi docens

 1. Course Number

  IT.MM1.MILTIMEDIA.0.Hx
 2. Classes Start

  Nov 01, 2022
 3. Classes End

  Jan 31, 2023
 4. Estimated Effort

  25:00