IT.MM1.MILTIMEDIA.0.Hx
Multimédia rendszerek

A Multimédia rendszerek tárgy keretében megismerkedünk a hangok, állóképek, mozgóképek feldolgozásával, valamint a háromdimenziós modellezés alapjaival. A képfeldolgozással való ismerkedést a látásunk tulajdonságaival kezdjük, nem utolsósorban azért, hogy megtanuljuk becsapni a szemünket. A színrendszerek megismerése is szükséges a képek feldolgozásához és tömörítéséhez. A képek manipulálását vagy képjavítási szándékkal végezzük, vagy a későbbi műveleteket készítjük elő.
False
registered False
in_cart False
is_course_full False

invitation_only False
can_enroll True

can_add_course_to_cart False

Miről szól a kurzus?

Köszöntöm Önöket! Czap László vagyok, a Villamosmérnöki Intézet igazgatója és az Automatizálási és Infokommunikációs Intézeti Tanszékvezetője. A Multimédia rendszerek tárgy anyagát Varga Attila kollégámmal dolgoztuk ki.

Mindannyian elbűvölve nézzük a filmeken megjelenő különös világot. Az ott látható tárgyak és szereplők azonban gyakran nem léteznek a valóságban. A háromdimenziós modellek először a díszletek helyettesítésére terjedtek el. Olcsóbb megalkotni a helyszín modelljét, mint megépíteni a díszletet. Találkozunk a moziban virtuális lényekkel is, amelyeket az alkotók fantáziája hozott létre. Gondoljunk a Csillagok háborújára, vagy az Avatarra. A 3D modellezés és animáció ma már olyan fejlett, hogy valóságos személyek megjelenítésére is alkalmas. A Gladiátor című film forgatása idején meghalt az egyik főszereplő. A később felvett jelenetekben a modelljét illesztették a filmbe. A nézők nem tudják megkülönböztetni a valódi és a virtuális színésszel rögzített jelneteket. Már régen elkészítették Merilyn Monroe háromdimenziós modelljét, nincs akadálya, hogy filmet forgassanak a főszereplésével.

A Multimédia rendszerek tárgy keretében megismerkedünk a hangok, állóképek, mozgóképek feldolgozásával, valamint a háromdimenziós modellezés alapjaival. A képfeldolgozással való ismerkedést a látásunk tulajdonságaival kezdjük, nem utolsósorban azért, hogy megtanuljuk becsapni a szemünket. A színrendszerek megismerése is szükséges a képek feldolgozásához és tömörítéséhez. A képek manipulálását vagy képjavítási szándékkal végezzük, vagy a későbbi műveleteket készítjük elő. Ilyen lehet az alakzat felismerés és mérés. Már több évtizeddel ezelőtt képfeldolgozással oldották meg az autó fényszóró izzó több méretének és pozíciójának ellenőrzését. A hagyományos mérések elvégzését akadályozza az üvegbúra.

Reméljük, hogy nem csak hasznosnak, hanem szórakoztatónak is fogja találni a tananyagot. Feldolgozásához jó munkát kívánunk.

Előkövetelmények

-

Oktató(k)

Dr. Czap László

Dr. Czap László

egyetemi docens

Varga Attila Károly

Dr. Varga Attila Károly

egyetemi docens

 1. Course Number

  IT.MM1.MILTIMEDIA.0.Hx
 2. Classes Start

  Mar 12, 2024
 3. Classes End

  Jun 25, 2024
 4. Estimated Effort

  25:00
Enroll